Αντιμετώπιση λεκέδων

  1. Αρχική
  2. Αντιμετώπιση λεκέδων

Αντιμετώπιση λεκέδων

 Κραγιόν, μέικ-απ, βερνίκι νυχιών: Τρίψτε απαλά με ένα πανί μουσκεμένο σε νέφτι ή οινόπνευμα.

 Μελάνι: Tρίψτε απαλά με ένα πανί μουσκεμένο σε λευκό ξύδι ή οινόπνευμα.

 Γρασίδι: Tρίψτε το λεκέ με μια βρεμένη πλάκα σαπουνιού, ή χρησιμοποιήστε ένα πανί μουσκεμένο σε διαλυμένη χλωρίνη (μόνο σε λευκά υφάσματα που αντέχουν την χλωρίνη).

 Καφές, Tσάι: Πρώτα σφουγγίστε τον λεκέ με ένα πανί μουσκεμένο σε διάλυμα οινοπνεύματος και λευκού ξυδιού σε ίσα μέρη και μετά στεγνώστε με ένα στεγνό καθαρό πανί.

 Σοκολάτα, γάλα και καφές: Πρώτα σφουγγίστε τις άκρες του λεκέ με ένα πανί μουσκεμένο σε οινόπνευμα και μετά ακολουθείστε τις οδηγίες για τσάι/καφέ. 
 
Αυγά, γάλα: Πρώτα τρίψτε με ένα πανί μουσκεμένο σε οινόπνευμα και μετά επαναλάβετε με διαλυμένο ξύδι.

 Κόκκινο κρασί: Αφήστε να μουλιάσει με απορρυπαντικό, ξεβγάλετε και βάλτε πάνω οξικό ή κιτρικό οξύ, μετά ξεπλύνετε. Βάλτε πάνω σε όποια υπολείμματα χλωρίνη.


Αίμα: Ξεπλύνατε το λεκέ με κρύο νερό. Αν οι λεκέδες είναι ήδη στεγνοί, βάλτε σαπούνι, αφήστε να μουλιάσει και μετά τρίψτε με σαπουνόνερο. Τρίψτε απαλά τα υπολείμματα με αδιάλυτο ξύδι.

 Ούρα: Ενεργήστε γρήγορα, χρησιμοποιώντας σφουγγαράκι για να απορροφήσετε το επιπλέον υγρό, και μετά βάλτε πάνω αδιάλυτο ξύδι, όπως και στους λεκέδες από αίμα.

 Σάλτσες, λίπος: Με ένα κουτάλι ή μη-κοφτερό μαχαίρι αφαιρέστε το στερεό μέρος του λεκέ και μετά σφουγγίστε με ένα πανί μουσκεμένο με οινόπνευμα.
 
Κερί: Πρώτα αφαιρέστε το στεγνό κερί με ένα κουτάλι ή μη-κοφτερό μαχαίρι, μετά καλύψτε με στυπόχαρτο και σιδερώστε. Μην το πλύνετε.

 Οινοπνευματώδη ποτά (εκτός κόκκινου κρασιού): Αφαιρέστε το επιπλέον υγρό με ένα πανί και σφουγγίστε με ένα διάλυμα από λευκό οινόπνευμα και ζεστό νερό
 
Σκουριά: Χρησιμοποιείστε οξαλικό άλας (το βρίσκετε σε φαρμακεία) διαλυμένο σε ζεστό νερό, ή ένα προϊόν για την σκουριά κρύο.
 
Μούχλα: Βάλτε πάνω χλωρίνη και ξεπλύνατε πολύ καλά (μόνο για λευκά υφάσματα, ανθεκτικά στη χλωρίνη).
 
Πίσσα: Πρώτα βάλτε πάνω ένα αφαιρετικό λεκέδων (οινόπνευμα ή πετρέλαιο) κα μετά βάλτε πάνω απορρυπαντικό.