Τηλεφωνικές Παραγγελίες: 210 4967036 ή 6936259571 Καθημερινά 9:00 έως 21:00

Υφάσματα: Πληροφορίες που θα θέλατε να γνωρίζετε

  1. Αρχική
  2. Υφάσματα: Πληροφορίες που θα θέλατε να γνωρίζετε

Υφάσματα: Πληροφορίες που θα θέλατε να γνωρίζετε


Ακρυλικό (Acrylic): Ίνα που αποτελείται από μακρομόρια, κυρίως ακρυλονιτρίλη, που συνήθως χρησιμοποιούνται στη μορφή φέλπας, και δίνονται επίσης και σε μορφή μικρό-ίνας. Είναι ελαφρύ, μαλακό, παχύ, με μια μάλλινη ζεστή υφή, δεν μαζεύει, δεν πιάνει μούχλα και μικροοργανισμούς, βάφεται εξαιρετικά καλά και είναι ανθεκτικό στο ηλιακό φως.

Βαμβάκι (Cotton): Η πιο διαδεδομένη φυτική ίνα στον κόσμο, προέρχεται από το περικάρπιο του φυτού 'Gossypium Herbaceum' που καλλιεργείται σε Αίγυπτο, Σουδάν, Περού και σε μερικά τροπικά νησιά (Sea Island), σε Καλιφόρνια και Κίνα. Τα βαμβάκια κατατάσσονται σύμφωνα με τη μέτρηση τους, ενώ το μήκος των ινών καθορίζει την ποιότητα τους: όσο μακρύτερηη τρίχα, τόσο πιο γυαλιστερό και ανθεκτικό και υψηλότερης αξίας το βαμβάκι. Είναι εξαιρετικά υγροσκοπικό και συνεπώς απορροφά τον ιδρώτα. Είναι πολύ ανθεκτικό, δροσερό, η πιο εύκολη στο πλύσιμο ίνα, ακόμα και σε μεγάλες θερμοκρασίες και με αλκαλικά απορρυπαντικά.

Βατίστα: Βαμβακερό ύφασμα κυρίως, συνήθως λεπτό, φίνο χαρακτηριστικής υφής.

Βελούδο(Velvet): Μπορεί να γίνει από πολλά διαφορετικά είδη ινών, μετάξι, βαμβάκι, λινό, μοχέρ πιο πρόσφατα έχουν αναπτυχθεί, & συνθετικά βελούδα, ως επί το πλείστον από πολυεστέρα ,νάιλον ,βισκόζη , οξική , και μείγματα διαφόρων συνθετικών ή συνθετικές καιφυσικές ίνες (για παράδειγμα, βισκόζη που αναμειγνύεται με μετάξι).

Βισκόζη: Φυτική πρώτη ύλη μοιάζει με το μετάξι. Κυρίως για υφάσματα ρούχων. Υφάσματα διακόσμησης κυρίως ταφτάδες. 30°, ευαίσθητο.

Βουαλ: Ιδιαίτερα λεπτό, διάφανο ύφασμα κατάλληλο για την διακόσμηση παραθύρων που επιθυμούμε να έχουμε φωτεινή διαπερατότητα.

Βραδύκαυστο ύφασμα:Ύφασμα με ειδικό φινίρισμα που καθυστερεί την καύση.

Γάζα: Ύφασμα λεπτό, διαφανές ή ημιδιάφανο συνήθως από βαμβάκι ή πολυεστέρ με πολλές χρήσεις διακόσμησης.

Γιούτα (Jute): Προέρχεται από τα φυτά της οικογένειας Tiliaceae.

Ζακάρ: Γενικός όρος που χρησιμοποιείται για την περιγραφή υφασμάτων που περιέχουν σχέδιο φτιαγμένο από το ίδιο χρώμα και υλικό (νήμα) του υφάσματος.

Κάνναβη (Hemp): Προέρχεται από το στέλεχος του ομώνυμου φυτού της οικογένειας Cannabaceae. Συνηθισμένη ίνα στην εξοχή.

Καπιτονέ: Διπλό ύφασμα με γέμιση συνήθως υαλοβάμβακα που ενώνονται όλα μαζί με χαρακτηριστική ραφή σε όλη την επιφάνεια.

Καραβόπανο: Ύφασμα χονδρό βαμβακερό (για όλες τις χρήσεις) σε διάφορα πάχη με χαρακτηριστική ψάθινη πλέξη.

Λινάρι (Flax/ Linen): Η πιο παραδοσιακή και υψηλής αξίας φυσική ίνα, που παίρνουμε από το liber, το φλοιώδες στρώμα του Linum Usitatissimum. Βγαίνει από το μόνο φυτό που παράγει ίνες για υφάσματα που καλλιεργείται και στην Ευρώπη και διαφέρει ανάλογα με την προέλευση του (Βέλγιο, Ρωσία, Ιρλανδία, Ιταλία). Προέρχεται από εμποτισμό του ινώδους μέρους:από χημική άποψη τα κύτταρα που αποτελούν τις ίνες είναι και σκληρές και ελαστικές. Εξαιτίας τις ειδικής μοριακής του δομής είναι υγροσκοπικό (απορροφά νερό μέχρι 12% του βάρους του), ανθεκτικό στην φθορά και στο πλύσιμο σε υψηλή θερμοκρασία, γερό, αντέχει στο χρόνο, και είναι άνετο στην επαφή με το δέρμα επειδή είναι δροσερό.

Λονέτα: Αδιαφανή σχετικά λεπτό ύφασμα σύμμικτο cotton-polyester (80-20%, 70-30%) κατάλληλο για πολλές χρήσεις. Χαρακτηριστική η ριγέ πλέξη του υφάσματος

Λουρέξ:Ύφασμα γυαλιστερό μεταλλικής όψης.

Μαλλί (Wool): Η πιο διαδεδομένη ζωική ίνα. Προέρχεται από την προβιά αρκετών ειδών προβάτου (το πιο γνωστό είναι το 'Μερινό') που μεγαλώνουν σε Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Αργεντινή και Νότια Αφρική. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες που κατατάσσονται ανάλογα με την λεπτότητα, το μήκος, το χρώμα, τη μαλακότητα και την στιλπνότητα. Κάθε νήμα έχει επίσης και μέτρηση που δίνεται από το λόγο του μήκους προς το βάρος: όσο πιο μεγάλη η μέτρηση τόσο λεπτότερο το νήμα. Εξαιτίας της δομής του και τον χοντρό κυματισμό των ινών είναι υγροσκοπικό (απορροφά υγρασία μέχρι και 18-25% του βάρους του), μονωτικό (εξαιρετική θερμική προστασία), ελαστικό, ανθεκτικό στην φθορά, επιβραδυντικό της φωτιάς, δεν τσαλακώνει, και σιδερώνεται καλά (τόσο που εξαλείφονται ακόμα και οι βαριές τσακίσεις). Το νερό που χρησιμοποιείται για να πλυθεί το μαλλί δίνει λανολίνη που χρησιμοποιείται σε κόλλες, λιπαντικά και καλλυντικά.

Μετάξι (Silk): Η μόνη ζωική ίνα που παράγεται από ένα μεταξοπαραγωγό έντομο που τρέφεται με φύλλα μουριάς, Bombix Mori, ή από άλλα έντομα που ζουν στα δένδρα ('Tussah', άγριο μετάξι). Η επεξεργασία του μεταξιού αρχίζει με στέγνωμα και μετά με πέταγμα που μαλακώνει το μετάξι σε ζεστό νερό και ξετύλιγμα. Ένα κουκούλι παράγει από 800 μέχρι 1000 μέτρα ίνας που αποτελούνται από δύο νήματα με τριγωνική διατομή που ταιριάζουν το ένα με το άλλο. Καθώς είναι μια συνεχής, πολύ λεπτή κα γυαλιστερή ίνα, το μετάξι είναι ελαστικό, μονωτικό, ελαστικό, ευέλικτο και θεωρείται η πιο φίνα και μαλακή από τις φυσικές ίνες. Η κλωστή μπορεί να είναι μακριά και πλεγμένη και συνεπώς ανθεκτική, ενώ η 'Bourette' που παράγεται από τα υπολείμματα του μεταξιού έχει κοντή ίνα και είναι λιγότερο ανθεκτική. Ανάμεσα σε αυτά τα δύο νήματα, υπάρχεικαι το ασυνεχές 'shappe' είδος που παρέχει καλή αντοχή.

Μόλτον: Ειδικό ύφασμα που χρησιμοποιείται για την προστασία ευαίσθητων επιφανειών (ξύλου, πλαστικού) από χτυπήματα ή υψηλές θερμοκρασίες.

Μπροκάρ: Ύφασμα που κεντιέται παραδοσιακά με γυαλιστερά νήματα που διαμορφώνουν σχέδια και μοτίβα floral, έθνικ, ασιατικής προέλευσης κλπ.

Οργάνζα: Το πιο διαδεδομένο λεπτό, διάφανο, γυαλιστερό ύφασμα διακόσμησης. Συνήθως polyester ή silk, rayon μονόχρωμη, πολύχρωμη, ζακάρ για κουρτίνα και κάθε είδους άλλη χρήση.

Πολυεστέρα (Polyester): Γίνεται από μακρομόρια πολυουρεθάνης άλατος τερεφθαλικού οξέως (PET). Επίσης υπάρχει και σε εκδοχή επιβραδυντικού της φωτιάς και ως μικρό-ίνα. Έχει εξαιρετική αντοχή στο σπάσιμο, ελαστικότητα, και επαναφορά. Δεν τσαλακώνει, και είναι 'πλύνε, βάλε' (εύκολο να πλυθεί, στεγνώνει γρήγορα, και δεν χρειάζεται σιδέρωμα). Υπάρχει επίσης και σε τροποποιημένους τύπους αρχίζοντας με μακρομόρια πολυβουτυλενίου του άλατος τερεφθαλικού οξέως (PBT) (εξαιρετικά ελαστικό, ανθεκτικό στη χλωρίνη, και εύκολο στη βαφή) και πολυτριμεθαλένιου του άλατος τερεφθαλικού οξέως (PTT). Τα νήματα παράγονται σε διαφορετικές διατομές ανάλογα με το επιθυμητό αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα.

Ταφτάς: Ύφασμα που παράγεται από διάφορα υλικά συνήθως polyester ή μετάξι με ιδιαίτερη ομοιότητα στην υφή με το μετάξι. Χρησιμοποιείται στη διακόσμηση.

Acetate: Φυτικό, μοιάζει με μετάξι. Χρησιμοποιείται για υφάσματα ταφτάδες.

Black-out:Ύφασμα με μηδενική διαπερατότητα του φωτός.

Changeant: Ύφασμα που αλλάζει χρώμα ανάλογα με τη γωνία πρόπτωσης του φωτός. Αυτό γίνεται εξαιτίας της ειδικής πλέξηςδιαφορετικών νημάτων κατά την κατασκευή.

Chenille: Ειδικό ύφασμα (νήμα) που χρησιμοποιείται από παχύ πέλος και χρησιμοποιείται κυρίως ως ύφασμα επίπλωσης, διακόσμησης και σε χαλιά. Μοιάζει με βελούδο όμως είναι μεγαλύτερης αντοχής.

Chintz: Ύφασμα λεπτό αλλά σχεδόν αδιαφανή, γυαλιστερό από τη μία πλευρά λόγω επικάλυψης συνήθως με σιλικόνη που το αδιαβροχοποιεί ελαφρά. Κατάλληλο για πολλές χρήσεις τραπεζομάντηλα, κουρτίνες, μαξιλάρια, κουρτίνες μπάνιου, κλπ. Σιδερώνεται απότην πίσω μεριά και πλένεται στους 30°.

Cretonne: Παχύ ύφασμα συνήθως βαμβακερό ή σύμμικτο. Χρησιμοποιείται συχνά ως ύφασμα επίπλωσης.

Moire: Ύφασμα με χαρακτηριστική οπτική επίδραση που παράγεται από κυματιστή ζακάρ αντανάκλαση.

Sanforised: Ειδική προδιαγραφή (Cluelt, Peabody & Co) για υφάσματα που έχουν κατασκευαστεί να μην «μπαίνουν» στο πλύσιμο.

Sateen:Ύφασμα από polyester ή cotton με χαρακτηριστική μαλακή, γυαλιστερή, λεία πλευρά.

Water-proof: Αδιάβροχα υφάσματα.

Water-repelent: Υφάσματα που έχουν ειδικό φινίρισμα για να «διώχνουν» το νερό αλλά μπορεί να κυκλοφορεί ο αέρας διαμέσων.